web analytics

Veckans växt: spansknäva

Det finns massor med odlingsvärda nävor och idag valde jag en av alla dessa fina arter att titta lite närmare på som veckans växt: spansknäva, Geranium endressii.

spansknäva

Spansknäva är en oerhört lättodlad perenn som trivs nästan överallt från sol till lätt skugga och i alla sorters jordar utan kanske den extremt torra eller vattensjuka. Den har ett marktäckande växtsätt och behöver därför planteras tillsammans med andra perenner som inte heller är rädda för att ta plats och tål att ha en kraftigväxande granne.

Spansknävan passar bra som en blommande marktäckare under buskar och träd men är också fin i rabatt.Tycker du att den tar över för mycket i en rabatt blir den finare och mer kompakt om du klipper ner den helt mitt på sommaren. Då kommer den inom ett par veckor svara med ett friskt bladverk och massor med blommor.

Det som är extra bra med denna näva är dess blomning. Den blommar mycket och väldigt länge. I södra Sverige från juni till september om inte längre. I min förra trädgård behöll den några enstaka blommor ända in i november!

Höjd: 30-50 cm. Eller till och med något högre i vissa lägen om den får en riktigt bra växtplats.
Planteringsavstånd: 40 cm.

Oftast odlas den rena arten, geranium endressii, som är den du ser på bilden ovan. Men det finns också några sorter i handeln i Sverige: ‘Wargrave pink’ är mycket lik den rena arten. ‘Album’ är en vit sort som inte riktigt är lika kraftigtväxande. ‘Rosenicht’ har en mer mörkrosa blomma.

I kategorin Veckans växt skriver jag varje vecka om en trädgårdsväxt som jag tycker är värd lite extra uppmärksamhet. Skillnaden mot andra växtinlägg är att jag försöker beskriva växten lite grundligare än vanligt. Alla inlägg i denna kategorin kan du läsa här.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera