web analytics

Veckans växt: japansk starr

Mitt val till veckans växt är japansk starr, Carex morrowii. Det är ett riktigt odlingsvärt gräs eftersom det är lättodlat med få krav på jord eller skötsel och är vintergrönt och fint året om. Det vill växa på en halvskuggig till skuggig plats med en jord som inte får vara alltför torr.

Japansk starr sprider sig med utlöpare och bildar vackra marktäckande fält där den trivs. Fungerar fint som marktäckare och underplantering till buskar eller träd. Det blommar på våren med små gröngula blommor som lätt försvinner bland bladen. Det är just för bladverkets skull en odlar japansk starr.

Vintergröna gräs ska inte klippas ner på våren som andra prydnadsgräs vi har i våra trädgårdar. Istället krattar du på våren bara ur plantan för att rensa ur torra blad.

Det finns flera olika sorter av japansk starr, här kommer några:

Carex morrowii ‘Variegata’ är ett namn på flera olika variegerande (brokbladiga) sorter. Då är det bättre att satsa på en riktig namnsort så du vet vad du får tycker jag.

Carex morrowii ‘Ice Dance’ är min favoritsort som har gräddvita kanter på annars gröna blad. Den sprider sig riktigt bra och blir därför en utmärkt marktäckare. 35 cm hög. Syns på bilden ovan och fler bilder finns här.

Carex morrowii ‘Irish green’ har helt gröna blad. 35 cm hög.

Carex morrowii ‘Aureovariegata’ har gulkantade blad. 30 cm hög.

Carex morrowii var. temnolepis är en varietet med mycket skira, smala blad som ger ett helt annat fluffigare intryck än den vanliga japanska starrens sorter.

 

I kategorin Veckans växt skriver jag varje vecka om en riktigt odlingsvärd trädgårdsväxt som jag tycker är värd lite extra uppmärksamhet. Alla inlägg i denna kategorin kan du läsa här.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera