web analytics

TORSDAGSTIPSET #7: Planera för vacker trädgård även på vintern!

Dagens torsdagstips blir att planera för att trädgården ska vara fin även på vintern. Det är förstås så att det vanligtvis är andra årstider trädgården är som finast. Men det hindrar ju inte att man ändå planerar för att det ska finnas saker att se fram emot även i februari och ge trädgården växter som faktiskt gör trädgården intressant även nu.

Det finns buskar som blommar (och ger väldoft!) såhär års. Flera olika sorters olvon, Viburnum, och trollhassel, Hamamelis, är två exempel. Här är en yttepytte ensam liten blomma på en trollhassel, den enda som inte hunnit blomma över då jag kom och fotograferade. Här finns dock annars en mycket bättre bild tagen ett år då jag inte var för sent ute. I februari är förstås varje liten blomma ett mirakel, så jag njöt i fulla drag i alla fall:

Trollhassel

Sedan är det förstås tacksamt att välja några vintergröna växter till sin trädgård för att ha kvar lite lummighet och grönska även på vintern. Jag tänker på barrväxter som tall, thuja, gran mfl men det finns också andra buskar som behåller sina gröna blad på vintern, till exempel rododendron, sorter av berberis, oxbär, benved, järnek, mahonia och lagerhägg.

Man får heller inte glömma perennerna. Det finns vintergröna prydnadsgräs som bambu och starr, vintergröna klätterväxter som kaprifol och murgröna och så förstås vintergröna marktäckare som skugg-gröna, bergenia och vintergröna. Här är en sort av den sistnämnda, vintergröna Vinca minor ‘Illumination’:

Vintergröna

Sist men inte minst så finns det andra saker man värdesätter på vintern. Som prydnadsgräsens ruggar som står kvar och prasslar i rabatterna, korallkornellernas knallröda grenar som riktigt lyser mot den vita snön, ormhasselns läckert vridna grenar och kopparlönnens flagnande rödbruna bark är några exempel.

Kopparlönn

Hoppas du fått några tips och känner dig inspirerad till att plantera in lite växter som jag göra din trädgård vackrare nästa vinter! Själv planerar jag för små tallar, prydnadsgräs och klot av thuja och eventuellt järnek till min framsida!

 

Inga kommentarer ännu.

Kommentera