web analytics

TORSDAGSTIPSET #5: Plottra inte

Jag har gjort det och det tror jag du också har – impulsköpt växter. :-) Det är svårt att motstå ibland och jag har åtskilliga gånger kommit hem med perenner och buskar som jag inte alls planerat för var jag ska plantera. Men jag försöker att inte göra det, så ofta i alla fall.

Inte för att det är fel att åka och köpa växter man tycker om men det kan bli mycket bättre om man innan man åker till plantskolan har planerat lite och vet var växterna ska växa. I många trädgårdar gräver man planteringsgropar i gräsmattan och duttar ut en buske här och ett träd där. Jag tror det kan vara för att man inte tänkt efter innan man åkt och shoppat växter. Men resultatet blir små öar i en stor gräsmatta. Det blir plottrigt och inte så mysigt.

Man skulle kunna jämföra med hur vi gör när vi inreder ett rum inne i våra hus. I vardagsrummet placerar vi soffan, soffbord och tv-bänken tillsammans. Kanske med en matta under för att hålla samman de olika möblerna vi använder tillsammans. Man kan tänka på liknande sett ute i trädgården och gruppera buskar tillsammans med andra buskar. Perenner med andra perenner.

Så dagens tips blir att bilda sammanhängande planteringsytor och buskage. För tillsammans med blir växterna mycket finare! Detsamma gäller inom en plantering, att det blir finare om man inte plottrar. Använd många av samma växt i en plantering. Blanda inte för mycket på en liten yta.

Alla designtips finns i kategorin tipstorsdag. Den hittar man här.

One Response to TORSDAGSTIPSET #5: Plottra inte

  1. Anna 2013-01-20 at 08:26 #

    Vad fin din hemsida har blivit! Är allt klart nu?
    Jag tänkte på det med plottrigt, mina nya trädgård är plottrig. Små (verkligen små) öar av perenner i olika form och färg. Blandat med olika färger lökväxter (usch). Även utplanterat ganska stora prydnadsbuskar precis som du beskriver det. Sen en lång grusgång i mitten (inte ingången till huset utan typ ”finingången” jag hatar raka öppna grusgångar. Huset är helt rakt, det behövs något mjukt och inte i grus bredvid gräsmattan ,ed två hundar och två små barn. :P

    Kolla på bilden på det nya huset på min blogg! Hade varit super med lite förslag på gången…
    Det är stenlagt vid entren och bakom den stora roshäcken, funderar på att stenlägga gången fast inte rak :D

Kommentera