web analytics

TORSDAGSTIPSET #1: Rama in din trädgård

Nu startar jag upp en ny kategori i bloggen: Tipstorsdag! Min tanke är att varje torsdag dela med mig av ett designtips som kan hjälpa till att skapa en mysig, vacker och funktionell trädgård. Det kommer bli alltifrån små enkla men effektfulla tips som dagens om att rama in trädgården till lite mer avancerade designprinciper. Till slut kommer det bli en rejäl samling här i bloggen. Det låter väl bra!? :-)

Först ut är alltså tipset om att rama in din trädgård. För det är nästan alltid en bra ide. Undantaget är väl kanske om trädgården gränsar till natur som man vill inkludera i sin trädgård. Men oftast blir det ändå väldigt bra att sätta upp någon sorts avgränsning vid tomtgränsen. Du kan till exempel använda en häck, buskar, plank, spaljé eller mur. Och det behöver inte vara en hög avgränsning. Någonstans mellan 80 och 120 cm brukar vara lagom om man inte vill ha insynsskydd.

Avgränsningen ramar och definierar din trädgård. Den kan liknas vid ytterväggarna på ett hus och ger stabilitet och form. En enhetlig avgränsning som en klippt häck eller mur ger också en fin bakgrund till rabatter.

Denna vackra mur får illustrera det här tipset. Den finns i Västerås lilla botaniska trädgård och de fina ljusgula aklejorna är guldakleja Aquilegia chrysantha:

Här finns mer att läsa och se: vår äppelhäck, några fina murar, en enorm thujahäck, vilken sorts idegran du ska välja, några murar till, en maffig granhäck, vår pilhäck, häckinspiration, vassmatta, vackraste thujan, vår inte så fina ligusterhäck, en enkel spaljé och en annan sort.

Alla designtips kommer att finnas i kategorin tipstorsdag. Den hittar man här.

,

One Response to TORSDAGSTIPSET #1: Rama in din trädgård

  1. Johanna 2012-10-25 at 20:21 #

    Roligt! Såsom jag tycker om allt du gör. ;-)

    Ha det bra!

Kommentera