web analytics

Rabarbersaft – spara sommaren på flaska!

Nu har jag precis kokat min andra omgång rabarbersaft för i år. Hur fantastiskt gott som helst. Jag gillar den ganska stark och med massor med is i glaset. Perfekt en varm sommardag som idag! Jag har faktiskt gömt undan en av dessa flaskor långt bak i kylen för att ta fram i höst eller vinter och kunna smaka på sommaren då med :-)

Rabarbersaft

Denna gång blandade jag min egen rabarber av sorten Elmblitz med ett gäng stjälkar jag fått av en granne som jag gissar är Viktoria. Elmblitz är betydligt rödare och det är nog dem som ger saften den fina färgen.

Rabarbersaft

Det är superenkelt att göra också!

Rabarbersaft
2 kg rabarber
1 1/2 liter vatten
saften från 1 citron
1 kg socker

Skölj rabarbern och skär den i bitar på ungefär en centimeter. Lägg bitarna tillsammans med vattnet i en stor kastrull och koka tills rabarbern är helt mjuk.

Häll upp massan i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rengör under tiden grytan och häll sedan tillbaka saften och tillsätt socker och citronsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar. Häll upp saften på varma, väl rengjorda glasflaskor. Fyll ända upp och förslut flaskan.

Förvara flaskorna svalt. Går också att frysa men då måste du lämna plats i flaskan för saften att expandera.

 

3 Responses to Rabarbersaft – spara sommaren på flaska!