web analytics

En helt fantastiskt god rabarbermarmelad med ingefära

rabarbermarmelad

Idag har jag för första gången i mitt liv gjort något annat än att baka med rabarbern, jag har kokat rabarbermarmelad! Och den är verkligen to die for, jag lovar. Skrapade i mig det som blev kvar i kastrullen när jag fyllt upp mina burkar och det var verkligen helt magiskt gott.

Hur enkelt som helst också, jag lovar även detta :-)

Till ca 1 liter rabarbermarmelad behövs:

50o g rabarber, sköljda och skurna i småbitar
500 g ekologiskt syltsocker
2 ekologiska citroner, saften
ca 1 msk färsk riven ingefära, hittar du ekologisk så får du gärna meddela mig var!

Börja med att leta fram glasburkar som du diskar och sedan sätter in i ugnen på 125 grader. Då kommer de vara steriliserade när du kokat klart marmeladen.

Skölj och hacka rabarbern, pressa ur saften ur citronerna och riv ingefäran. Lägg allt tillsammans med sockret i en kastrull. Koka upp och låt sedan koka i ca 5 minuter.

Fyll sedan direkt den varma marmeladen i de varma glasburkarna. Fyll ända upp och stäng locket. Du vill ha så lite luft som möjligt kvar i burkarna eftersom de då håller längre. Klart! Jag sa ju att det var enkelt! :-)

Din rabarbermarmelad borde hålla sig bra även i rumstemperatur om man fyller dem helt i steriliserade burkar eftersom de innehåller så mycket socker. Men säkrast är att förvara dem svalt. Jag tror dock inte att de kommer lagras så länge hemma hos mig. To die for, som sagt. Ska nog ta mig en liten kvällsmacka nu!

Har du inte tid att ta hand om dina rabarber just nu så kan jag tipsa om att det går alldeles utmärkt att frysa dem! Jag har faktiskt fryst rabarber kvar från förra året som vi glömt att använda upp. Just nu känner jag mig riktigt peppad på att sylta och safta så jag lär få användning för dem i år!

Vill också passa på att tipsa på vad man mer kan göra med rabarber. Här är mina favoriter: Rabarberkaka med kolasås i långpanna, knäckig rabarberpaj och kolasås med rabarber.

rabarber

Mina fina röda rabarber av sorten Elmblitz. Innan jag började skörda idag. Har nämligen gjort saft också men det receptet kommer en annan dag!

Inga kommentarer ännu.

Kommentera