web analytics

Planerar köksträdgård

Vår blivande köksträdgård

Här kommer en bild från vår blivande köksträdgård! Jag skulle uppskatta ytan till att vara ca 8*12 meter. Vi valde bästa söderläge för odlingarna och den hamnade alltså mot gatan till. Det passade också bra att dela av denna del av trädgården som tidigare bestod av en långsmal rektangulär gräsmatta. Ungefär en tredjedel av denna yta framför huset blir därför köksträdgård och resterande yta får en trevligare form som blir lättare att skapa en mysig trädgård av. För att över huvud taget kunna använda denna yta till odling var vi tvungna att ta ner ett gigantiskt körsbärsträd som skuggade hela ytan, det är rester från stubbfräsningen som ni ser som en stor rund hög här i mitten av gräsmattan.

Mot gatan och uppfarten (till vänster i bild) avgränsas den blivande köksträdgården av en i höstas planterad häck av bredbladig liguster. Jag valde så kallad färdighäck med plantor som klippts som häck hos odlaren och vi fick direkt en dryg meter hög häck. Härligt! Mot uppfarten planterade jag häcken ca 1,2 m in för att kunna skapa en ”välkommen hem-rabatt” som jag brukar kalla dem. En rabatt som är det första en ser när en kommer hem och som gärna får vara fin hela året.

Mot grannarna har vi en gammal fin måbärshäck (syns här bakom komposten) och mot huset till avgränsas köksträdgården av en äppelhäck med pelaräpplen och ett gammalt plommonträd. (Syns inte i bild alls här). Givetvis har vi flera öppningar i häckarna så att det är lätt att komma in i köksträdgården från alla håll.

Där har ni förutsättningarna. Här kommer mina tankar om hur vi ska fortsätta till våren:

  • Jag kommer odla i pallkragar. Efter att ha funderat över självsnickrade odlingslådor eller köpta ursnygga i metall eller lärk så faller valet ändå på den klassiska pallkragen. Det första jag bestämde var att jag ville ha mina odlingar uppdelade i fler odlingslådor än vad jag hade i min förra köksträdgård där vi byggde egna stora bäddar. Och då blir valet pallkragar som är billiga och lätta att renovera när träet ger sig. Jag har inte bestämd antalet pallkragar ännu. Men det blir minst 9 stycken. En för perenna örter och övriga åtta för odling i fyrskifte.
  • Jag kommer precis som i gamla köksträdgården ha grus i gångarna. Naturgrus 8-16 mm är för närvarande mitt val även om jag funderar en del på 4-8 mm också. Denna typ av grus  kallas även gårdsgrus eller ärtsingel.
  • Jag kan inte bestämma mig för om jag ska göra plats för hallon- och blåbärsbuskar här eller om jag ska plantera dem i en annan del av trädgården (på baksidan). Jag har dock bestämd mig för att ge mycket mer plats till hallon och blåbär än vinbär och krusbär som vi inte äter så mycket av. En buske med svarta vinbär är redan planterad mot måbärshäcken till. Dessutom har vi uppstammade röda vinbär samt krusbär intill.
  • Jag vill ha en sittplats i köksträdgården. Gärna i form av en bekväm bänk eller trädgårdssoffa som helst ska kunna stå ute hela vintern. Kanske placerar jag den intill äppelhäcken.
  • Vi placerade soptunnorna i hörnet intill komposten för att slippa se dem det första en gör när en kommer hem. Detta hörn, med soptunnor och kompost och förvaring för krukor och en jordsäck eller två kommer byggas in och döljas med någon typ av staket, spaljé eller smal häck. Kanske i kombination?

Ja jag funderar vidare :-)

Inga kommentarer ännu.

Kommentera