web analytics

Hur går en trädgårdsrådgivning till?

Timjan och pioner är ett företag där jag som trädgårdsarkitekt hjälper privatpersoner med utformningen av deras trädgårdar. Jag ritar förstås hela trädgårdar också men idag ska det handla om en annan tjänst jag erbjuder – trädgårdsrådgivning. Detta är något som passar dig som mer behöver tips och råd eller hjälp med en del av trädgården eller ett specifikt problem.

En trädgårdsrådgivning innebär att jag kommer till dig och din trädgård i två timmar och ger tips och råd kring till exempel utformning, växtval, materialval, skötsel osv. Allt beror förstås på vad du behöver hjälp med.

Ingen trädgårdsrådgivning är den andra lik men för att ni ska få ett hum om hur det kan gå till så tänkte jag ge några exempel på vad man hinner med under två timmar.

Trädgårdsrådgivning 1
Hos en familj som bor i ett radhus med liten trädgård. De har bott där i ett år och renoverat invändigt och nu har turen kommit till trädgården. Deras trädgård är uppdelad i en liten gräsplätt och gång upp till dörren på framsidan och en altan med gräsmatta och buskar mot grannarna på baksidan.

Jag hjälpte dem under en trädgårdsrådgivning framförallt med framsidan. De ville ha plats att ställa barnvagnen på när sonen sover ute och för barnens cyklar och leksaker. Jag tipsar om att helt ta bort gräsmattan och göra stenläggningen större invid huset och gången bredare. Då skulle de även kunna få plats med en bänk där de kunde sitta och ha uppsikt över barnen när de leker med grannbarnen på gatan. Jag snabbskissar en lösning på en A4 och ger tips om marksten som skulle passa fint till stilen på huset. Familjen får också en lista med perenner, ett par låga buskar och prydnadsgräs som skulle bli fina tillsammans i rabatten bredvid gången.

När det gällde baksidan ger jag råd kring föryngring av buskarna, placering av ett par pallkragar samt hur de kan jobba med insynsskydd mot en ganska tråkig parkering de har utsikt mot från altanen.

Trädgårdsrådgivning 2
Hos en familj som köpt ett hus med en stor trädgård där barrväxter dominerar. Man ser att det tidigare bott en person som tyckt om och lagt mycket tid på sin trädgård. Här finns många rabatter och mycket olika växter men trädgården har inte blivit omhändertagen de senaste åren och nu är det mycket ogräs och förväxta buskar och barrväxter.

Jag hjälper familjen med tips och råd kring hur de kan uppdatera trädgården och göra den mer anpassad till dem. De vill få den mer lättskött och en större gräsmatta där barnens studsmatta får plats.  Jag tipsar om att beskära och forma vissa av barrväxterna och ta bort andra helt. Det blir bra att lägga igen några av rabatterna så att det blir en sammanhängande gräsmatta som enkelt kan klippas av deras nya robotgräsklippare. De får också råd kring växter att komplettera befintlig växtlighet med eftersom de har önskemål om mer blommande växter i anslutning till altanen.

Jag sammanfattar i slutet av trädgårdsrådgivningen det vi pratat om i en punktlista.

Trädgårdsrådgivning 3
Hos en familj som byggt nytt hus och där trädgården i dagsläget består av en altan, en gräsmatta och häck mot grannarna.

Familjen önskar hjälp med att få trädgården och speciellt den stora altanen mysigare. Jag tipsar om att de kan sätta upp en spaljé med klätterväxter som kompletteras med höga prydnadsgräs och några marktäckande perenner bredvid altanen. Vi pratar också om lämpliga växter att ha i krukor. De vill också ha hjälp med hur de ska utforma ytterligare en uteplats där kvällssolen finns. Jag rekommenderar dem att lägga marksten här och inte bygga vidare på altanen i trä som då skulle bli oproportionerligt stor mot huset och skissar upp hur denna plats skulle kunna bli med markstenen tillsammans med några buskar.

Annat vi pratar om under rådgivningen är hur de med hjälp av en stödmur skulle kunna få en större plan gräsyta på baksidan och var bästa platsen för äppelträd, odlingslådor, kompost och vedförvaring är.

Jag sammanfattar i slutet av trädgårdsrådgivningen det vi pratat om och listar de växter jag tipsat om.

Benved och hakonegräs

Har inga bilder från trädgårdsrådgivningarna så här kommer istället en på vingad benved, Euonymus alatus, i  vacker höstskrud tillsammans med ett riktigt favortigräs: hakonegräs Hakonechloa macra ‘Auereola’.

2 Responses to Hur går en trädgårdsrådgivning till?