web analytics

Fröinventering

Här är min frölåda! Här förvarar jag alla fröer jag har. Ettåringarna jag odlar i växelbruk som jag skrev om häromdagen sorterar jag efter de fyra olika skiftena. Längst fram i lådan är det dock en salig blandning med fröer av tomat, chili, gurka, sommarblommor, perenner, krukväxter och frön jag odlar inomhus som groddar och småblad.

Såhär i början av året är det hög tid att kolla vad som egentligen finns här i och vad som behöver köpas inför odlingssäsongen. Det blir alltid en utrensning på sådant jag inte kommer odla igen av en eller annan anledning. I år rensade jag ur massa perennfröer av sorter jag inte längre är intresserad av, fröer som jag vet jag inte kommer så på grund av krångligt som ginko och ramslök eller som jag inte kommer odla för att jag testat och inte gillat: tomatillo och sockerrot.

Här är vad som fanns i lådan:

Chili. Nej vi äter inte så mycket chili och jag säger alltid att jag inte borde odla mer eftersom vi har en del o frysen. Men det brukar sluta med att jag sätter ett eller annat chilifrö ändå. :-) Padron är en underbart mild sort som är vanlig att man äter stekt i Spanien. Det är också där jag köpt min påse med så mycket frö att det räcker en livstid om grobarheten består. Mild och god. Den kommer jag odla igen. Hot lemon är en stark sort som har fungerat bra tidigare (men varför två påsar?).

Odla i år igen: Hot Lemon, Padron.

Köpa: Kanske någon mild sort till?

Tomater. Å underbara tomater, ett odlingsmåste för mig. Jag odlar uteslutande körsbärstomater eftersom tycker det är lättast att lyckas med och ger stora skördar.

Odla i år igen: Garderners Delight, Ildi, Tiny Tim

Köpa: Flera sorter. Ska försöka hålla mig till busktomater där plantan inte blir så hög eftersom det är smidigare när man odlar i hinkar som jag gör och dessutom ska måla huset i sommar och hinkarna står mot en husvägg.

Kryddor och gurka. Basilika odlar jag och äter alltid massor av och det har jag ju fröer till så det räcker och blir över. Ett tips är att köpa fröer om ni åker utomlands. Basilikafröer kostade till exempel nästan ingenting i Italien :-) Eftersom vi flyttat från huset med uterum och jag nu varken har det eller växthus så hoppar jag över gurkorna i år. Tomater och chili fungerar fint intill varmaste söderväggen i lä. Det skulle gurkor kanske också göra om vi får en riktigt fin sommar men de blir ju dessutom så slingriga och ohanterligt stora att jag skippar det i år. Timjan tog jag med en stor tuva från gamla huset och den har hittills klarat sig fint i vinter. Så det behöver jag troligtvis inte så igen.

Odla i år igen: Basilika

Köpa: inget!

Skifte 1. Ärtväxter. Varje år funderar jag på om jag ska satsa på låga eller höga sorter och jag brukar göra lite olika. Låga är enklast och behöver inte så mycket uppbindning. Men höga sorter ger ju större skörd på samma yta. I år blir det nog en pallkrage med höga och en med låga eftersom jag har både låga och höga fröer sedan tidigare.

Odla i år igen: Sockerärtor ‘Carouby de Maussane’ (hög),  brytböna ‘Sunray’ (låg)

Köpa: Bondbönor och brytsockerärt/sugar snaps (låg sort), den påsen var nästan tom och dessutom väldigt gammal.

Skifte två. Squash är ett måste men det räcker med en eller två plantor och det har jag redan frön till. Salladslök äter vi mycket och det vill jag således ha mycket av i år. Sellerin ska jag testa i år igen. Gillar selleri men lyckades inget bra förra gången. Nytt försök i år. Hoppar över pumpa i år tror jag. Tar för mycket plats och är inget vi äter utan bara odlar för Halloween.

Odla i år igen: Sommarsquash ‘Dark Fog’ och ‘Costata Romanesco’. Salladslök ‘Bajkal’ och ‘White Lisbon’. Selleri ‘Giant Red’. Mizunakål, blandade asiatiska kålblad och pac choi.

Köpa: Pac choi. Trots tre påsar fanns ändå inte tillräcklig mängd frö kvar. Kålrabbi. Krusig och slätbladig grönkål.

Skifte 3. Det skifte jag helt klart hade flest frön kvar ifrån tidigare år. Tyvärr rensas många ut nu.

Odla i år igen: Portlak, rädisor, spenat, persilja, morot, wasabirucola som jag inte ens öppnade förra året. Kul sort!

Köpa: Dill eftersom det brukar vara knepigt att få den att gro. Lättare med nya frön. Detsamma gäller sallat så även där blir det nya frön. Vill ha många salladssorter, både plocksallat (minst en mörk som sniglar inte äter) och ‘Little Gem’ som är riktigt lättodlad och god och är en sorts romansallad.

Sommarblommor. Varför har jag så mycket sommarblomsfrö kan man undra!? Jag odlar lite ringblommor och krasse varje år på sin höjd. Kanske något mer för att få lite blommor även i köksträdgården. Många av dessa påsar har jag fått från olika håll. Flera är riktigt gamla och åker nu.

Odla i år igen: ringblommor, rosenskära och rosa sommarblomsmix till dottern

Köpa: inget

Det var det mesta och nu vet jag vad jag behöver köpa till köksträdgården. Mot fröbutikerna! :-)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nya fröer - TIMJAN & PIONER Trädgårdsarkitekt och trädgårdsmästare i Göteborg med omnejd. - 2017-02-02

    […] inventerade ju frölådan häromdagen och kollade upp vad jag hade kvar och vad jag behövde beställa för nya fröer inför […]

Kommentera