web analytics

Ett planteringsjobb

I höstas hade jag en trädgårdsrådgivning hos en familj i Kungälv. Efter att ha renoverat huset hade turen nu kommit till trädgården och de anlitade mig för en två timmars konsultation. En ny altan skulle byggas och jag gav råd kring utformandet av den. Muren mot gatan behövdes läggas om och jag föreslog då en lång rabatt med lättskötta och långblommande perenner, klematis och lökväxter innanför den. Här blir det en rabatt som kommer hälsa dem välkomna hem varje dag. De tyckte det var bra råd jag kom med och vi bestämde att jag skulle hjälpa dem plantera växter när det var dags för det.

När altanen var byggd och muren murad åkte jag till familjen utanför Kungälv igen. Det här var i april i år och med mig hade jag ett släp lastat med växter och jord. Den 14 meter långa rabatten fick en rejäl rensning och jordförbättring innan jag planterade nävor, höstsilverax, prydnadsgräs, röd solhatt, höstanemoner och klematis mot spaljén. Här ska det kompletteras med massor av lökväxter i höst.

Före och efter: (Tyvärr har jag inga riktiga före-bilder, men här växte bland annat stora barrväxter och andra buskar tidigare)

Resten av trädgården lämnades i princip som den var så det skulle finnas gott om plats för barnen att leka. Jag rekommenderade dock att plantera några träd och buskar och familjen ville själva ha ett äppelträd. Ett prydnadskörsbär ‘Accolade’ tillsammans med två vidjehortensior kommer fungera som blickfång och avgränsare mellan två trädgårdsrum. De är dessutom placerade så att det går att se dem inifrån vardagsrummet och då är thujahäcken en fin bakgrund.

De ser inte så mycket ut för världen i mitten av april, men kommer förstås bli riktigt fina med tiden:

 

Inga kommentarer ännu.

Kommentera