web analytics

En underbar trädgårdsdag!

Idag har vi haft en himla härlig dag med familjen ute i trädgården. Barnen har lekt, min man har byggt lekstuga och jag har grejat lite i trädgården. Allesammans har vi njutit för för första gången på länge har det faktiskt varit sol! Och trots en aning kyliga vindar har det ändå känts som en riktig vårdag. Dom har vi inte haft så många av denna svinkalla ”vår”så det gäller att passa på att njuta :-)

Jag började med att rensa ogräs och sniglar i min stora perennrabatt. Här växer en massa perenner huller om buller. Det är min minst planerade rabatt och det är rätt skönt att det får vara så. Den här har blivit större och större med åren och här har jag planterat perenner som delats, fåtts och köpts utan att ha nån riktig tanke med dem. (Nej, jag lever inte alls alltid som jag predikar på mina kurser :-) ) Resultatet blir en salig blandning och jag älskar det!

Grekvädd och purpurklätt har spridit sig överallt och jag får rensa bort massor varje år. Men hellre det än svårrensat ogräs! Förutom dem så växer här även flera olika sorters nävor, astilbe, kärleksört, pioner, alunrot och solhattar. Dessa samsas med iris, tuvrör, rudbeckia, miskantus, perenn solros, nepeta mfl som jag säkert glömt nu. I framkant av rabatten växer smultron som kantväxt hela vägen.

Förutom att rensa här la jag också ut kogödsel i rabatten och delade en massa stora smultronplantor för att föryngra dem och få fler.

Min stora perennrabatt Min stora perennrabatt

Jag fortsatte också mitt projekt med att fixa ny kant till hallonen. Det jobbet har väl legat vilande en månad eller så på grund av allt regn. Men nu satte jag igång igen och fick en hel del sten på plats. Inte klar ännu, men det tar sig! Bland hallonen har vi dessutom massor med ogräs. Tussilago, tistlar, kvickrot, revsmörblomma…så det har jag kämpat en del med också.

Kantsten till hallonlandet

Sedan har jag också funderat en hel del på vad vi ska göra med baksidan. För några veckor sedan tog vi bort alla havtorn som växte här (klicka på länken för bild på hur det såg ut förut). Jag älskar egentligen deras silvergröna blad och bären är ju helt fantastiska. Men jag tröttnade på att de spred sig överallt. Och att de var så stickiga. Det blev inte så mysigt där precis. Så nu är det borta:

Baksidan

Har gått här och funderat på vad som ska hända. Vi behöver få upp någon typ av avgränsning mot bäcken och gatan. Men här är kompakt blålera och mängder med ogräs (inklusive det för mig allra värsta: åkerfräken). Så det bästa vore att göra en upphöjd plantering för att få bättre jordmån så att buskarna kan trivas. Jag tycker det är alldeles för roligt med växter för att välja en enhetlig häck här så jag tänker mig blandade buskar som kompletterar varandra i blomningstider, färger och former. Här har vi också ett område med kvällssol där jag skulle vilja placera en bänk där vi kan njuta av de sista stålarna. Och då följer att vi behöver flytta komposterna eftersom det inte är så kul att sitta och kika rätt på dem. Ja ni hör ju, projektet blir bara större och större. Vi får se om vi hinner detta i år eller om det blir nästa vår istället.

Hur som helst, tack trädgården för en härlig dag! :-)

 

 

 

 

Inga kommentarer ännu.

Kommentera