web analytics

En riktig höjdare

Sensommaren är en härlig tid! Det blommar för fullt i min trädgård och jag känner mig inte lika stressad över att inte ha så mycket tid för ogräsrensning, vattning och annat fix. Det behövs inte göras så mycket i min trädgård så här års när växterna har växt ihop i rabatter och köksträdgård och i alla fall jag tillåter mig själv att njuta av trädgården mer än att jobba i den.

Jag njuter av min fina fläckflockel istället för att se den fula plasten som ligger över rabatten jag inte hann rensa och göra i ordning inför denna sommar som det var tänkt! För det kommer ju en ny vår :-)

Jag har just lärt mig att detta är en fläckfockel och inte en rosenflockel som jag trott i alla år för att det stod så på etiketten. Fläckflockel, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ är en perenn som  trivs bäst i fuktig eller blöt jord, blir två meter hög och blommar såhär vackert i augusti till oktober. Jag tycker den är alldeles ljuvlig!  Hos mig växer den i dåligt dränerad lera. Höll på att skriva lerjord, men det är ingen jord att tala om här, bara ren blålera. Stjälkarna är läckert mörka och den sprider ut sig rejält om det finns plats. Detta exemplar köpte jag för kanske fem år sedan och den är riktigt stor nu. Nästan lika bred som hög. Den är fin på vintern också när de höga stjälkarna står kvar med blommorna i visset tillstånd.

För att få med hela på bild fick jag ställa mig på en bänk för att komma upp lite :-) I bakgrunden ser ni krassen i köksträdgården och ännu lite längre bort en annan höjdare – jordärtsskockorna. Men mer om den en annan dag.

Fläckflockel

Fler inlägg om fläckflockel/rosenflockel: Nu blommar snart rosenflockeln, Vill så gärna, Rosenflockel, Min trädgård 3 februari 2013 och Om fyra månader. Märks att det är en favoritperenn va!? :-)

3 Responses to En riktig höjdare