web analytics

Den perfekta gräsmattan?

För mig känns den här gräsmattan onaturlig och liknar mer en ryamattta än något naturligt växande. Det är som att likna en granplantering där träden står med perfekta avstånd med en skog. Såhär perfekt kan ingenting i naturen vara och ska man ha en sådan här gräsmatta så krävs att man lägger ner massor med tid på den och använder kemiska bekämpningsmedel som tex Stroller Kombi och liknande preparat som innehåller konstgödsel och gifter mot ogräs.

Så den här bilden är inte tagen hemma hos mig, som ni vet.

Jag har skrivit om min frustration över hur vår gräsmatta ser ut med gropar, dött gräs och mycket ogräs och att jag funderade på att använda Stroller kombi en gång för att få en bra start för skötseln. Nu har jag ändrat mig efter att dels ha sett skillnaden efter en omgång ekologisk gödsel och dessutom ha läst lite mer. Linda har själv skrivit ett alldeles utmärkt inlägg och tipsade om en tråd och en artikel på Odla.nu där man kan läsa mer om vilka följder användning av kemiska bekämpningsmedel kan få i trädgården.

Så jag har bestämt mig för att fortsätta att använda endast Algomin gräsgödsel och komma ihåg att gödsla med det tre gånger per säsong. Nästa vår är det nog läge att hyra en vertikalskärare och sedan dressa gräsmattan för att få den jämnare. Att det växer lite ogräs bland grässtråna gör mig faktiskt inget!

För slutligen handlar ju trädgård om att skapa en plats där man vill vara. Och som man mår bra av. Här har ni en av de tre största anledningarna till att jag bestämt för för att säga nej tack till kemiska bekämpningsmedel i min trädgård. Min fina bebis A, 3,5 månader. Hade jag strollat gräsmattan hade jag inte vågat låta henne uppleva gräsmattan på nära håll och det tycker jag inte hon ska behöva vara utan:

4 Responses to Den perfekta gräsmattan?

 1. En Trädgårdsamatör 2012-07-13 at 21:29 #

  Håller fullkomligt med dig! Sedan tycker jag att ett par bellisar, några violer och lite brunört bara ger liv åt gräsmattan i alla fall. Ett barn är väl den bästa anledningen till giftfritt tänkande, men djurlivet är lika viktigt!

 2. Jo 2012-07-13 at 22:07 #

  Nej, en golfgreen är inget jag eftersträvar så gräsmattan får gärna bestå även av annat än gräs. Mossa är trist dock, så den vill jag gärna få bort, men det finns ju andra sätt än kemiska bekämpningsmedel att ta till. Sen får den gärna vara jämn och utan sorkhål, men det är ju en helt annan historia :)

 3. Lindas trädgårdsblogg 2012-07-13 at 23:33 #

  Heja dig, bra beslut!!!

 4. En Trädgårdsamatör 2012-07-14 at 11:01 #

  Sorkhål är ju lagom kul. För min del är det sten som förstör gräsmattan – efter varje vinter är det ytterligare en bumling som sticker upp ur gräset. Det är hopplöst att klippa!

Kommentera