web analytics

Chilisådd: odlingssäsongen 2017 är inledd!

Nu är mina första fröer i jorden så härmed förklarar jag odlingssäsongen 2017 inledd!

Chilin är först ut och det blev tre olika sorters chili för mig i år: ‘Padron’, ‘Anaheim’ och ‘Hot Lemon’. Jag som sagt och skrivit att jag inte skulle odla chili eftersom vi inte äter så mycket nu när barnen är små och inte gillar stark mat. Vi har dessutom fortfarande egenodlad chili i frysen sedan tidigare år!  Men så är det ju så roligt att odla att det blir några sorter ändå… :-) Men både Padron och Anaheim är milda så jag tror vi nog kommer äta upp en hel del ändå.

Jag försöker förenkla det här med sådder så mycket det bara går. Med så få omplanteringar som möjligt eftersom jag tycker omskolning av små plantor är trist. Såhär gör jag:

  1. Jag fyller små krukor (ca 5*5 cm) till två tredjedelar med blomjord. Den översta tredjedelen fyller jag med såjord.
  2. Chilifröer är ljusgroende så de ska inte grävas ner i jorden utan bara läggas på jordytan. Jag lägger två fröer per kruka av de nya fröerna. Är fröerna äldre tar jag tre för att vara något säkrare på att något av fröerna ska gro.
  3. Sedan täcker jag krukorna med plast som jag gör små hål i och ställer i ljusaste fönstret jag har. Extrabelysning är att föredra men jag har ingen sådan men brukar lyckas ändå.
  4. Sedan gäller det att hålla jorden fuktig och inte låta den torka ut. Det får heller inte bli för blött för då ruttnar fröna. Jag ställer mina små krukor i en bricka och vattnar underifrån.
  5. När det börjar växa upp små plantor rensar jag bort så att jag bara har en planta per kruka. Jag sparar den som ser bäst och kraftigast ut förstås, om det är flera fröer som grott.
  6. När plantan blivit kanske 10-15 cm hög planterar jag om dem i större kruka, ca 10*10 cm. Jag kör med kvadratiska krukor för att få plats med flera i mina odlingsbrickor.
  7. Nu får plantorna växa i dessa mellanstora krukor tills det inte är risk för frost ute längre. Näringen i jorden räcker bara i ett par veckor så gödslar gör jag sedan regelbundet hela våren.
  8. Utplantering sker sedan i stora krukor eller hinkar i grönsaksjord. Jag placerar dessa längst en södervägg skyddad från den värsta blåsten. Sedan är det bara att vattna och pyssla om och så småningom skörda!

Lycka till med chilisådden!

Inga kommentarer ännu.

Kommentera