web analytics

Äppelmos

äppelmos

Jag hade innan gårdagen aldrig i vuxen ålder gjort äppelmos. Varför då undrar ni säkert eftersom det är den enklaste sak i världen att göra? Jo för att när jag var liten så gjorde vi äppelmos genom att koka äpplen och köra dem genom en passertillsats på hushållsassistenten. En projekt som i och för sig var lite kul för mig som barn att putta i äpplena och se skal och kärnor komma ut som en stor korv. Men också ett projekt som nu kändes som att det skulle ta hela dagen och skita ner hela köket och ge en massa disk och….ja jag vet inte. Det har känts som ett jätteprojekt utan att vara det egentligen. Jag har inga bortförklaringar. Det har bara inte blivit av.

Men i år har vi fått massor med äpplen och hälften av dem har väl ramlat av träden och blivit skadade på ett eller annat sätt. Vilket slöseri kände jag och insåg samtidigt att dessa kan man ju göra äppelmos av! Tog fram Vår kokbok och inser att det förstås finns ett väldigt enkelt sätt att göra äppelmos.

1. Skala,  kärna ur och dela äpplena i klyftor.  (Jag använde en sån där äppelklyftare som kärnar ur och klyftar på samma gång.)

2. Lägg i kastrull med lite vatten i, kanske en centimeter i botten bara.

3. Koka till allt mosas (man kan hjälpa till lite med en trägaffel)

Klart! As easy as 1-2-3! :-) (Man kan förstås sockra också, men jag gjorde inte det. Då håller inte moset något vidare så man måste frysa det. Jag frös i småburkar så att vi kan ta fram en lagom mängd när det behövs till gröt eller pannkakor).

Och det bästa kanske är att man förstås inte behöver göra litervis med mos. Jag använde nästan alla i denna bunke och det blev ca en liter. Allt som allt kanske det tog en timme att göra, det blev ett riktigt gott mos och det doftade himmelsk gott i köket under tiden. Det kommer säkert bli mer äppelmos gjort här denna vecka!

Så ut med er och plocka upp fallfrukten (eller ta från träden om ni har mycket) och koka äppelmos ni med! :-) Har ni inga äpplen så kanske ni har grannar med stora träd som kan dela med er? Det finns också grupper på Facebook där man kan få tag på frukt. Palla frukt och Fruktförmedlingen är två som jag kan tipsa om.

äppelmos2

 

One Response to Äppelmos