web analytics

Archive | Växter RSS feed for this section

Finast just nu

Min häggmispel och mina magnolior är finast i min trädgård just nu. Utan konkurrens!

Häggmispelns knoppar kommer slå ut när som helst och överösa busken med massor med vackra små vita blommor. Förväntan ligger i luften!

Häggmispel

Och magnoliorna! De blommar just nu i massor. Både min stjärnmagnolia och hybridmagnolia på framsidan är så vackra att det nästan gör ont. Jag bara njuter!

Stjärnmagnolia

Kommentarer { 0 }

Julrosor

Jag har inte en enda julros i min trädgård! Jag som vill ha allt och som har en trädgård som består av en väldig blandning av olika växter hit och dit har ännu inte fått något habegär efter julrosor. Hur konstigt är inte det?!?

I botaniska här i Göteborg finns det hur mycket julrosor som helst just nu, det är bara att gå dit och njuta. För de är ju så fantastiskt vackra de här blommorna. Mitt habegär är helt klart väkt nu! :-)

Julrosor

Helleboros orientalis  ‘Yellow Party Dress’:

Julrosor

Julrosor

Julrosor

Alla julrosor, Helleborus, trivs i djup, näringsrik och kalkhaltig jord. En bra växtplats är under lövfällande träd där det alltså är ganska soligt under vår och höst men skuggigare under sommaren.  Blomningstiden sträcker sig från november till maj, beroende på sort.

Kommentarer { 0 }

Mobilbloggar: prydnadsgräs

Tänkte jag skulle bli lite bättre på att uppdatera bloggen oftare och ett led i det är att mobilblogga mer! Det kommer bli kortare kommentarer om saker jag sett eller gjort.

Idag gick jag förbi denna plantering och konstaterade att en av anledningarna till att prydnadsgräs är ett verkligt måste i trädgården för mig är hur de ser ut just nu. I februari. Visset är så himla vackert det med!

20140204-112412.jpg
Glansmiskantus

Kommentarer { 0 }

Julblommorna lever än

Å vad jag njuter av mina amaryllis fortfarande! Helt fantastiska står de nu och blommar för fullt med fyra blommor per stängel. Så fina! Bolero och Exotic stipes är sorterna:

Amaryllis Bolero

Amaryllis Exotic Stripes

Amaryllis Bolero

 

Kommentarer { 0 }

Martorn

Martorn är en fantastisk vacker perenn, eller hur?

Jag tog denna bild i en trädgård i Malmö i somras och gissar att det är rysk martorn, Eryngium planum. Rysk martorn blommar i juli-augusti och blir 60-80 cm hög beroende på sort och trivs i torra magra jordar i fullt soligt läge.

Martorn

Kommentarer { 0 }

Tjuvstart

Sedan några veckor tillbaka har jag omgivits av tusentals och åter tusentals hyacinter, amaryllis, julstjärnor och andra julblommor på jobbet. Det är alldeles ljuvligt och mycket svårt att stå emot även om jag själv inte riktigt brukar köpa hem julblommor såhär tidigt. Så nu har jag tjuvstartat julen lite ute i uterummet och hyacinterna doftar alldeles ljuvligt! Den uppmärksamma ser också att vi nu köpt ett bord till uterummet. Med små steg så håller det på att bli färdigt!

Julblommor

Kommentarer { 0 }

Vinter?

Nu känns det som att kylan kommit hit på riktigt. Flera minusgrader och fortfarande riktigt kallt mitt på dagen. Med en månad kvar till jul så känns det faktiskt välkommet! Nu ramlar de sista löven av buskar och träd i min trädgård och jag håller på att städa lite lagom. Jag krattar bort det mesta av löven från gräsmattan och lägger dem i rabatter och under buskar. Jag har grävt runt jorden i köksträdgården för att få ner blad och blast och sedan lagt på en markduk för att hindra ogäset som annars växer även under vintern.

I och med kylan ger också de sista blommorna upp i min trädgård. Spansknävan är de som blommat mest ihärdigt. Denna bild är tagen för ett par veckor sedan och då slog nya knoppar ut och började blomma. Den är helt fantastisk och en riktig favorit!

Spansknäva

Spansknäva, Geranium endresii.

Kommentarer { 0 }

Finast i mina krukor just nu…

…är helt klart denna kärleksört med mörka blad och ljust rosa blommor som blommar nu. ‘Matrona’ är namnet:

Kärleksört

Fler bilder på krukorna finns här.

Kommentarer { 0 }

Årets perenn 2014

Nästa års perenn har utsetts av Perennagruppen och är vårälväxling, Sesleria heufleriana. Spännande säger jag eftersom jag inte har någon egen erfarenhet av detta gräs. Men det går ju att ändra på :-) Läs mer om vårälväxingen här.

Vårälväxing

Kommentarer { 0 }

Sommarblommor

Det här är nästan pinsamt att visa. Årets sommarblommor i min trädgård blev fyra stycken zinnia, ett gäng väldigt höga vita rosenskäror och ungefär en halv ringblomma. Och inte är det speciellt konstigt. Jag slänger ner några frön i jorden och hoppas på det bästa. Utan annan uppmärksamhet och näring blir det inte bättre än så här. De fick  inte heller den goda bördiga jorden i odlingsbäddarna, den är ju till för grönsaker!, utan fick hålla till godo med den ganska kompakta lerjorden borta vid rabarbern. Mer vatten hade de säkert behövt också denna varma sommar. Men det gäller att se positivt på tillvaron, de få zinnior som kom upp var faktiskt väldigt fina! :-)

Zinnia

Sommarblommor

Kommentarer { 1 }