web analytics

5 trädgårdsmål för 2016

Året är nu en vecka gammalt och jag har lite smått funderat på vilka mål jag vill sätta upp för trädgården 2016. Här kommer de:

 • Jag vill bli bättre på att dokumentera vad som händer i min egen trädgård. För åtta år sedan när vi flyttade hit hade jag en bok där jag skrev ner allt som hände och alla växter jag köpte och planterade. Sedan efter några år tappade jag bort den boken. Då tänkte jag att bloggen väl får vara där jag dokumenterar vad som händer. Men det är inte riktigt samma sak. Jag skriver inte ett inlägg så fort jag satt ett frö i jorden. Och det är inte lika lätt att få överblick över vad som hänt och när. Så nu tänker skaffa en skrivbok där jag dokumenterar vad jag gör i trädgården igen. Som vad och när jag sår och hur resultatet blir. Vad jag planterar för växter, vad jag genomför för projekt och vad jag planerar för kommande år.
  Mål: skaffa och dokumentera trädgården i en trädgårdsjournal
 • Självklart ingår bloggen ändå fortfarande i dokumenterandet och därför vill jag även bli bättre på att skriva här mer kontinuerligt.
  Mål: minst tre inlägg i bloggen per vecka
 • Även Instagram får hänga med i denna önskan om att dokumentera mera.
  Mål: ett foto om dagen på Instagram
 • 2015 var lite sisådär när det gällde odlingen kan jag känna såhär efteråt. Mycket blev uppätet av sniglar. Sommarvädret var inget vidare. Det kan jag ju inte påverka. Men jag kan påverka vad och hur jag odlar. Det är nämligen så att jag gillar att köpa fröer och testa nya saker så till den grad att jag ibland glömmer bort att odla det som går åt, som vi äter massor av. För att det kanske känns lite tråkigt? Till exempel hade jag massor med bladselleri med vackra röda stjälkar i somras, men nästan ingen persilja. I alla fall på tok för lite. Selleri tar vi kanske några blad av till en sallad men då behövs inte så mycket. Persilja däremot äter vi buntvis av till nästan all sorts mat. Det här har jag kämpat med många år. Har man som mig begränsat men plats kan man inte fokusera på typ havrerot och kardon och glömma bort morötter och sallad. Nu hårdrar jag det, men ni kanske förstår vad jag menar.
  Mål: att odla mycket av det vi verkligen äter, och att så snabba grödor i omgångar för att säkra tillgången.
 • Förra året påbörjade jag en del projekt i trädgården som fortfarande inte är avslutade. På grund av tidsbrist förstås. Det största projektet vad baksidan som håller på att få sig en makeover. Vi planterade ny häck och så kom vi inte så mycket längre. Spaljé ska byggas. Sittplats ska fixas med grus på marken och komposter ska flyttas. Och en rabatt ska göras om och bli större. Så detta vill jag i vår avsluta innan jag sätter igång med något annat projekt modell större.
  Mål: gör klart baksidan

Fem mål känns lagom. Skulle kunna fortsätta den här listan men stannar här eftersom jag om ett år inte vill tvingas skriva att jag inte lyckades nå nästan några av mina mål. Detta känns genomförbart!

Odling

Bild från Siena, Italien, från vår resa 2014. Visst är det härligt att se hur man i många länder använder all tillgänglig plats för odling!

Inga kommentarer ännu.

Kommentera