web analytics

4 klotformade träd

klotformade-träd

Jag behöver mer insynsskydd i min nya trädgård. Ett träd placerat så att inte alla som går på gatan direkt ser in i vårat enorma vardagsrumsfönster som täcker i princip hela väggen skulle vara perfekt. Då skulle de inte heller vara lika öppet mot uteplatsen som ligger precis utanför. Trädet går även att placera så att det skymmer lite av bilarna på vår och grannens uppfart vilket skulle vara bra.

Eftersom trädet inte får bli varken för högt eller brett så passar ett klotformigt träd in riktigt bra här. Med klotformiga träd menar jag dem som får en vackert rundad krona av sig själva, utan att man behöver beskära själv. Här kommer fura sorter jag väljer bland:

  • Klotlönn, Acer platanoides ‘Globosum’ som bilden här ovan visar. Detta är ett träd med klotrund krona som håller formen utan att beskäras. När trädet blir äldre kan dock kronan bli något mer hängande och behöver beskäras något för att behålla den klotrunda formen. Klotlönnen får en skir grönska om våren och fina höstfärger i gula och orange toner. Trivs i sol-halvskugga på de flesta jordar som inte är direkt blöta. Kronan blir med tiden 3-4 m och hela trädet 4-5 meter högt. Trivs i zon 1-4.
  • Klotkörsbär Prunus x eminens ‘Umbraculifera’ har den minsta kronan av de klotformade jag tar upp här. Bara ca 2 meter bred utan beskärning. Klotkörsbäret blommar i april-maj med små vita blommor och bladen får orange höstfärg. Trädet är toppympat och därför är det viktigt att tänka på stamhöjden vid inköp. Stammen kommer inte växa mer på höjden så det är viktigt att välja ett tillräckligt högt träd från början. Speciellt i min trädgård där vi behöver kunna gå under det. Trivs i sol-halvskugga i näringsrik jord. 2,5-5 meter högt. Zon 1-4.
  • Klotrobinia Robinia pseudoacasia ‘Umbraculifera’ är även detta alltså ett träd med klotrund krona. Klotrobinian måste dock beskäras under uppväxten för att kronan ska bli tät och få en vackert rund form. Bladverket har en fantastiskt ljusgrön färg som kommer ganska sent på våren men finns kvar på trädet desto längre på hösten. Vill växa i soligt läge och väldränerad jord. Inte för kallt och blåsigt. 4-5 meter högt. Zon 1-2. Även klotrobinian är toppympat.
  • Klotformad kärrek, Quercus palustris ‘Green Dwarf’ får en rät rundad krona och påminner mycket om klotlönnen i utseendet. Den klotformade kärreken får en kraftig orangeröd höstfärg. Även detta träd är toppympat och blir 3-4 m högt och brett. Zon 1-4.

 

Tänker såhär: antingen väljer jag en klotlönn eller klotek eftersom de blir ganska breda. Klotlönnar tycker jag är fantastiskt fina, ett riktigt favoritträd. Den klotformade kärreken är jag väldigt nyfiken på. Har dock aldrig sett en sådan i verkligheten. Fördel klotlönn här alltså.

Eller så satsar jag på två eller tre klotkörsbär eller klotrobinior på rad. Ett av dessa träd skulle nämligen bli för litet för att ge nåt vidare insynsskydd. Min favorit av dessa träd är klotkörsbäret som både blommar och får fina höstfärger. Klotrobinian är dessutom på gränsen till härdig där jag bor. Fördel klotkörsbär alltså.

Nu ska jag fundera lite på det här. Gå ut och mäta och sikta in lite mer noggrant hur mycket insynsskydd vi behöver. Återkommer sannerligen i frågan framåt vårkanten då det är dags att plantera! :-)

Inga kommentarer ännu.

Kommentera